fallback

Volkswagen ще преустанови производството си в Европа от събота

Пандемията ни поставя пред безпрецедентни оперативни и финансови предизвикателства, твърди изпълнителният директор Херберт Дийс

10:49 | 17.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският автомобилен концерн Volkswagen спира производството в повечето си заводи в Германия и Европа заради кризата с коронавируса. Компанията ще обяви, че този петък ще работи последната смяна, се казва в писмо от работническия съвет (профсъюзната организация) до служителите, цитирано от DPA. По отношение на останалата част от  2020 г. най-голямата в света автомобилна компания очаква кризата да има значителни последици. Изпълнителният директор Херберт Дийс предупреди: „Пандемията на коронавируса ни поставя пред безпрецедентни оперативни и финансови предизвикателства“.

„Като обединим силните си страни, тясното сътрудничество и добрия климат в групата, ще успеем да преодолеем кризат“. Финансовият директор Франк Витер обясни, че по отношение на последствията от разпространението на вируса все още не е сигурно с каква тежест и продължителност ще се отразят те на групата на Volkswagen. Понастоящем да се направи надеждна прогноза е почти невъзможно, признава той.

Малко по-късно Дийс потвърди новината за затварянето на заводите.

„За нашите испански заводи, Сетубал в Португалия, Братислава в Словакия и Ламборгини и Дукати в Италия, това вече важи от тази седмица. Очаква се повечето от другите германски и европейски заводи на групата да се подготвят за прекъсване на производството за две до три седмици", посочи той. VW вече трябваше да спре производството в множество китайски фабрики и сега се очаква ситуацията в Народната република да се стабилизира донякъде. В Германия има първите потвърдени случаи на зараза сред служителите.

Германският концерн, разбира се, не е единствният производител, засегнат от кризата.

PSA, производителят на Peugeot, заяви в понеделник, че затваря всичките си фабрики в Европа заради “сериозния” брой на заразени с коронавирус в някои от градовете до тях, нарушения във веригите на доставка и неочакваните спадове на автомобилните пазари.

Fiat Chrysler също обяви, че намалява обемите на производството в някои от фабриките си. Компанията заяви, че италианското ѝ звено и бранда Maserati ще преустановят производство в Европа.

Renault-Nissan също спря производството във фабриката си в Барселона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още